Mit tehetünk emésztési gondok ellen?
Az első intézkedés ebben az esetben a koplalás, amivel kímélő üzemmódra kapcsoljuk az emésztőrendszerünket. Sokszor azonban ez nem könnyű, főleg annak, aki nagyon szereti a hasát. Az orvostudomány szerencsére azonban már ebben is a segítségünkre lehet. Kifejlesztettek ugyanis olyan hatóanyagokat, mint a fentermin (Adipex P) vagy a sibutramine (Nouveaux Sibutramine Hydrocloride 20 mg), amelyek segítenek abban, hogy megálljuk az evést és csak a szükséges kalóriák jussanak a szervezetünkbe, vagy, ha koplalnunk kell, akkor épp semmi. Ezek a fogyasztószerek akkor is nagy segítségünkre lehetnek, ha fogyni kívánunk, nagyban megkönnyítik a dolgunkat. Szintén a korábban említettekhez hasonló az Orlistat 120mg, amely a zsírfelszívódást gátolja.
Gyógynövényekkel az emésztési zavarok ellen
A gyógynövények különböző hatásokat fejthetnek ki a szervezetünkre, van olyan, amely segíti az emésztést, megszünteti az émelygést vagy épp a bélflóra helyreállításában vesz részt.
Az édesgyökér
A gyomorégést, a gyomorgörcsöket csillapíthatja és még a haspuffadás ellen is hat.
A kamilla
Gyulladáscsökkentő hatású, nyugtatja a nyálkahártyát.
A kettőt úgy a legegyszerűbb és leghatékonyabb alkalmazni, hogy kamillateát készítünk (leforrázzuk a füvet és 10 percet hagyjuk állni), majd az édesgyökeret feloldjuk benne.
Köménytea
A kömény szintén segít a haspuffadás ellen hatni. A legjobb édesítés nélkül fogyasztani.
Egy tuti recept haspuffadás ellen:
- 0,25l víz
- 15g zúzott köménymag
- 15g zúzott édesköménymag
- 15g zúzott ánizsmag
De van még a népi gyógyászatnak kevésbé ismert gyógynövényei is, amelyek mind-mind hatékonyak lehetnek görcsoldásra, emésztési zavarokra:
- izsóptea
- libapimpótea
- fehérmályvatea
- vérontógyökér-tea ( a vérontó pimpó gyomorkeserűként is használatos)
Már dédanyáink idejében is jól bevált receptnek számított a hasfogó leves. (hasmenés esetén segít pótolni az elveszett folyadékot és ásványi anyagokat)
Nagyon egyszerű az elkészítése és hozzávalóból sem igényel semmi különlegeset.
- 0,25 l víz
- 2 krumpli
- 1 sárgarépa
- 1 csipet só
A krumplit és a sárgarépát meghámozzuk és feldaraboljuk, majd 15-20 perc alatt puhára főzzük, pépesítjük és megsózzuk.